Longin, Longin en Guelinckx mikken met PK Carsport Audi op dubbele titelverlenging

Volgend weekend staat in Monza de eerste manche van de Fanatec GT2 European Series 2023 op het programma. Stienes Longin verdedigt er zijn Europese titel, en doet dat met Peter Guelinckx aan zijn zijde. Maar dat is niet de enige uitdaging die het duo van de #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2 dit jaar aangaat. Samen met Bert Longin willen ze in 2023 immers ook hun Belcar-titel verlengen. En alsof dat nog niet genoeg is, doen ze bij PK Carsport ook een gooi naar de toerwagentitel in de Belcar. Daar zullen Junior Planckaert en Matisse Lismont een BMW M2 CS delen.

Nu de voorjaarszon eindelijk door de wolken breekt, is het voor de PK Carsport-troepen hoog tijd om het seizoen 2023 op racesnelheid te brengen. Dat kan volgend weekend al, wanneer in Monza de eerste manche van de Fanatec GT2 European Series zal worden afgewerkt. Voor Stienes Longin is het doel voor dit jaar duidelijk.

“Uiteraard wil ik mijn Europese titel verlengen”, klinkt het bij Longin junior. “Al moet ik toegeven dat ik eind vorig seizoen, na het behalen van de titel, even dacht van ‘Wat nu?’. Ik had immers mijn doel bereikt. Maar al snel vond ik een nieuw doel: back-to-back kampioenschappen winnen! Mijn drive was snel helemaal terug. Ik kijk er ontzettend naar uit om dit jaar met Peter aan de slag te gaan. Hij heeft me de afgelopen seizoenen danig gesteund en mee voor die GT2-kroon gezorgd. In 2021 deelden we al eens een auto in de BMW Cup, maar deze keer gaat het om een Europees kampioenschap, en dat is toch andere koek. Afgaande op wat hij in de wintertests liet zien, lijkt het me wel dat Peter opnieuw grote stappen voorwaarts heeft gezet.”

“Dat zal ook nodig zijn”, gaat Stienes verder. “Want ik vermoed dat het er dit seizoen niet makkelijker op zal worden. Volgens mij staat het vast dat het niveau van de Fanatec GT2 European Series in de loop van het seizoen danig zal stijgen, zeker eens de nieuwe bolides van Mercedes-AMG en Maserati helemaal onder stoom komen. Het wordt dus niet eenvoudig om de titel te verlengen, maar het zou wel fantastisch zijn mocht dat lukken.”

Ook Peter Guelinckx heeft er enorm veel zin in. “Ik ben al eens vicekampioen geweest in de GT2, al eens derde, dus ik mis nog één podiumtrapje op mijn erelijst”, stelt Guelinckx met een brede grijns. “Maar het wordt hard tegen hard. Het niveau van de rijders in de GT2 ligt opnieuw wat hoger, dus dat betekent dat ik ook zelf een stap zal moeten zetten. Als ik er in slaag om tijdens de races wat agressiever uit de hoek te komen, dan is er wel één en ander mogelijk.”

Voor het Belcar-programma – dat begint op 14 mei met het Zolderse New Race Festival – krijgen Stienes en Peter het gezelschap van Bert Longin. De zegerecordhouder van de 24 Uur van Zolder staat zowat te popelen van ongeduld. “Ik wil die #1 op de flanken van de Audi eer aan doen, ja”, stelt Longin senior duidelijk. “Maar net zoals in GT2 wordt het niet makkelijk om de titel met succes te verdedigen. Gelukkig kunnen we rekenen op de troepen van PK Carsport. Anthony Kumpen mag dit seizoen dan ook weer zelf achter het stuur kruipen (over zijn Nascar-programma binnen afzienbare tijd meer, red.), maar hij vervult ook nog steeds de rol van team manager. Vorig jaar heeft hij duidelijk bewezen dat zijn inbreng voor iedereen een meerwaarde is. Dat zal ook dit seizoen het geval zijn.”

“Ik heb tot november nog één weekend vrij”, vult Kumpen met een brede grijns aan. “En onvermijdelijk zijn er een paar overlappingen tussen mijn raceprogramma en mijn agenda als team manager. Maar bij PK Carsport hebben we ondertussen zo een goede structuur op poten gezet dat we dat wel kunnen opvangen.”

Kumpen krijgt het trouwens extra druk, want ook de PK Carsport BMW M2 CS is opnieuw van de partij dit jaar. Aan het stuur van die BMW zitten Junior Planckaert en jong talent Matisse Lismont. De 18-jarige Leuvenaar heeft al wat Fun Cup-ervaring, maar voelt zich nu helemaal klaar voor de stap naar de Belcar. “De BMW is een superleuke auto”, stelt Lismont. “Ik denk dat Junior en ik wel iets kunnen laten zien, al besef ik dat ik wel nog wat moet leren. Omgaan met de auto’s uit de snellere Belcar-klassen bijvoorbeeld, dat wordt wennen.”

“We zijn goed omringd met Bert, Anthony en het hele PK Carsport-team”, vult Junior Planckaert aan. “We willen dan ook zo hoog mogelijk eindigen, en liefst op het podium in de eindstand. Dat we de races met twee moeten afwerken vind ik een goede zaak. Hoe meer ik in een auto kan zitten, hoe beter!”

Maar eerst dus de start van de Fanatec GT2 European Series, volgend weekend in Monza. De races worden op zaterdag 12 april (12u35) en zondag 13 april (10u35) verreden en zijn live te volgen op het GT World YouTube-kanaal.

Je bent met succes geabboneerd!
Deze e-mail is geregistreerd